Певачка група ИКОС

Певачка група „ИКОС“

Певачка група „Икос“ је основана са намером да поред црквене-музичке традиције негује и изворне, народне песме. Пре извесног времена Музички састав „Икос“ је под окриљем Центра „Абрашевић“

Певачко друштво “Икос” поред тога што је изнедрило под уметничким руководством  једну младу, перспективну, певачку групу, некадашње ученике проф. Дејане Банковић, у свом музичком саставу  има чланове:

  • Дејана Банковић, уметнички руководилац
  • Марина Угриновић, вокал,композитор, виолина
  • Наташа Миљевић, вокал, текстописац

Као и инструменталисте који их сходно потребама јавних наступа прате:

  • Милана Трифуновић, фрула,
  • Небојше Николић, тарабука,
  • Милованa Прелевић, перкусиониста.

У оквиру Певачког друштва “Икос” се налазе и полазници музичких радионица проф. Дејане Банковић и сарадника у настави Марине Угриновић узраста од 4 до 15 година.

Чланови су из Лапова, Смедеревске Паланке, Великог Орашја и Баточине.

Певачко друштво „ИКОС“, а под тим подразумевамо пре свега вокале, Дејану Банковић, Марину Угриновић и Наташу Миљевић, као и инструментална пратња: Милан Трифуновић, Небојша Николић, Милован Прелевић до сада су претежно учествовали у  Литургијском певању , манастирским славама, саборима, као и неким мањим наступима попут књижевних вечери, отварања изложби итс.

Један од значајнијих пројекта  у оквиру мисионарске акције Маје Ковачевић „Заволи, воли, Глас Србије“ и снимање саборне песме „Радост је волети“ која је окупила велики број врсних музичара попут: Катарине Божић, Неверних беба, Ане Станић, Душана Свилара, Николе Роквића, Данијела Павловића, Певнице „Витлејм“, као и „Икоса“. Коаутор текста и мелодије је уметнички руководилац Певачког друштва „Икос“, Дејана Банковић. Такође треба споменити један изузетан пројекат поводом прославе стогодишњице од освећења храма Свете Параскеве и снимање песме „Радуј се Параскево“ коју је написао и компоновао Његош Сткић, у продукцији Телевизије Храм. Песму је извео Црквени хор „Свети Јован Дамаскин“ чији је диригент у то време била Дејана Банковић. Песма „Радуј се Параскево“ је наредне године на такмичењу  "Славите Господа- Најлепша песма ТВ Храм" освојила друго место.

Марина Угриновић и Наташа Миљевић су некадашње чланице Вокалног дуета „Ангелика“ који имају један изузетан, ауторски, ДВД снимљен са благословом оца Петра (Драгојловића). Албум представља промоцију црквених и етно песама, као и промоцијом песама нама братских народа – Руса, Грка и др. Такође, на овом албуму присутне су и две ауторске песме о Белом Анђелу – Светом Архангелу Гаврилу, за које су текстове написали отац Петар Драгојловић и Наташа Миљевић, док је музику и аранжмане за обе песме компоновала Марина Угриновић.

Једна од изизетних песама настала у саставу ове групе је и ,,Васкрс Србије" - ,,Ангелика" своме роду!

Наташа Миљевић, текст

Марина Угриновић, композитор

Извођачи - Наташа Миљевић и Марина Угриновић

 

Scroll to top