ПОЗОРИШТЕ МЛАДИХ

Године 2007. обновљен је рад позоришне сцене у „Абрашевићу“, некадашњег „Адут“ театра, под именом „Позориште младих“, настављајући дугу и веома успешну традицију драмске делатности у Абрашевићу. За десет година изведено је преко педесет успешних премијера (драмске представе, представе за децу и сценски прикази). У оквиру „Позоришта младих“ активне су: драмска сцена, театар поезије, реч театар и театар монодраме. Представе са ове сцене извођене су како на домаћим, тако и на међународним фестивалима, и понеле су значајне награде и признања за уметнички рад на пољу драмске делатности. Данас, Позориште младих Центра, окупља преко педесеторо младих и талентованих студената, средњошколаца и основаца. Евидентна је и успешном реализацијом програма, када је реч о делатности: „Реч театра“, „Театра поезије“ и „Театра монодраме“. Представе се припремају у простору Центра .Актери представа пролазе кроз својеврсни програм Школе глуме, у оквиру нашег Драмског студија (старији узрасти) и Креативне позоришне радионице (млађи узрасти), где усвајају основна знања која је потребно да има свако ко жели да се бави драмском уметношћу.

Представе играмо на нашој Малој сцени „Малиша Протић“а трудимо се да обезбедимо што више гостовања на сценама широм земље као и на фестивалима домаћим и међународним. Наши глумци учествују и у програмима Центра који се реализују у оквиру осталих делатности.

Реч театар

Ово је део нашег позоришног стваралаштва а односи се на представљање књижевних дела на један специфичан начин, кроз форму перформанса. Глумачким и редитељским путоказима водимо причу о аутору и његовом делу која отвара нове просторе у пространствима које нам аутор пружа.

Театар поезије

Кроз ову форму трудимо се да публици представимо поезију наших и светских аутора. Формиран је и за ову сценску делатност посебан простор назван „Кафе Лира“ у коме се срећу песници разних епоха и праваца.

Вече монолога

Још један приступ књижевном и позоришном стваралаштву остварујемо кроз вече монолога где наши глумци говоре монологе јунака који су прославили своје писце али и оне мање познате који својим квалитетом извајаног карактера воде публику у свој свет.

Монодраме

Наша сцена је посебно погодна за извођење монодрама и даје публици и глумцу простора да остваре један прави контакт који пружа, како глумцу тако и публивци ,праву меру уживања у причи.

Scroll to top